FőoldalActivstart -Több, mint biostimulátor: egyszer, emelt dózisban is megéri használni? Ha igen, hogyan?

Activstart -Több, mint biostimulátor: egyszer, emelt dózisban is megéri használni? Ha igen, hogyan?

« Vissza a főoldalra
2022. április 8.

Az egyszeri, magasabb dózisú Activstartos bioaktiválásról

Bizonyos körülmények között az egyszeri, magasabb dózisú Activstart-os kezelés is jelentős  termésnövekedést eredményez. 

Lássuk milyen körülmények között érdemes használni?


Ha a kedves olvasó elolvasta korábbi, e témában írt cikkeinket, technológiai ajánlásainkat, joggal mondhatja, hogy 

"Nodehát…korábban a kétszeri kezelést javasoltátok! Az egyszeri alkalmazást kidobott pénznek tartottátok!"

Igen, ezt továbbra is így gondoljuk... Tapasztalataink szerint az 1-szeri Activstart-os, normál dózisú kezelések a lelket ugyan megnyugtatják, de jelentősebb termésnövekedést vagy élettani hatást nem eredményeznek.

 

A 2017-2020 termesztési években összegyűjtött táblafelezéses vizsgálataink eredményei szerint az 1-szeri kezelések megtérülése, kultúrától függően, és az akkori terményárakon számolva kb. 3-5%-os növekedési szint körül alakult. Az elért termésnövekedés nem fedezte a költségeket. 

A 2-szeri kezelés viszont 8-15% közötti termésnövekedést eredményezett. A termesztett kultúra termelés színvonala és a technológiai fegyelem szintjétől függően ez a hatás már jelentős többletet hozott. 

 

Az Activstart 2-szeri kezelések bioaktiváló hatásának a jelentőségét a repcében szerzett tapasztalataink mutatják be leginkább. 

Itt ugyanis az őszi-tavaszi 2-szeri kezelések magasabb termésnövekedést adtak, mint a 2-szeri tavaszi kezelések. Nem véletlenül. Az őszi-tavaszi kezelések hatására 

  • a télbe menetel ideális állapota,
  • a zökkenőmentes áttelelés és a
  • tavaszi, intenzív indulás nitrogénhasznosító képessége

egy jelentős előnyt adott a termésképzéshez a repce számára a tavaszi kezelésekkel szemben. 

Az eredmény pedig 12-15% közötti termésnövekedés lett egy átlagos termésszint mellett.

 

Miért lehet mégis jó és mikor érdemes használni az 1-szeri kezelést?

 

Rögtön pontosítanám: 1-szeri, magas, 3,0-3,5 l/ha dózisú Actistart kezelésről beszélünk. 

Az elmúlt évek tavaszi időjárása és a növények fejlődésének üteme sok esetben lehetetlenné tette az Activstart kezelések időben való elvégzését.

  1. A csapadékosabb hónapokban egyszerűen nem lehet rámenni a területre. Ezzel egy időben a kukorica, napraforgó, búza folyamatosan fejlődve kinőtt a kezelés alól.
  2. A másik probléma a  permetezőkapacitás hiánya volt, hiszen megfelelő gép hiányában nem lehet elvégezni a 2. kezelést.

 

Ezeken a helyeken az 1-szeri, korai, magasabb dózisban (3,0-3,5 l/ha) végzett  Activstart kezelések lehetőséget adtak volna a jobb hibridteljesítményhez, magasabb terméshozamok, ezzel együtt magasabb árbevétel eléréséhez.

 

Tavaly sikerült kisparcellán és üzemi körülmények között is igazolni elképzelésünk használhatóságát.

 

Fülöpszálláson, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-Tudományi Intézet Növénytermesztési és Agrotechnikai Kutatóállomás szegedi  kísérleti telepén lévő műtrágyázási tartamkísérletben kukoricán vizsgáltattuk az egyik Activstart termékünk, az Activstart Zink Turbo hatását. 

A vizsgálat célja az volt, hogy (1) tisztázzuk, vajon milyen műtrágyázási szinteknél képes az Activstart technológia a legmagasabb termésnövekedésre kukoricában (e tanulságokról egy külön cikkben olvashatnak), (2) illetve választ kapjunk arra a kérdésre, hogy az egyszeri, magasabb dózisú vagy a hagyományos, 2-szeri Zink Turbo technológia ad-e magasabb termésnövekedést?

 

A 16 különböző NPK tápanyagszinten beállított 1-szeri, 3,0l/ha-os Activstart Zink Turbo kezelés átlag 0,61 t/ha szignifikáns termésnövekedést adott, míg a 2-szeri technológia 0,44 t-val termett többletet hektáronként.(Az 5%-os szignifikancia szint 0,53 t/a volt.) 

 

Activstart Zink Turbo hatása DKC4555 kukorica hibriden egyszeri magasabb dózisú és kétszeri kezelés következtében

Miért adhatott többet az egyszeri, magas dózisú kezelés? Vajon baj van a logikánkkal?

2021 tavasza száraz volt a kukorica kezdeti növekedésének időszakában. A 4-6 leveles állapotban kijuttatott 3,0 l/ha Activstart Zink Turbo egy nagyobb bioaktiváló lökést adott a növényeknek, mint az alacsonyabb dózis. Így a termésdifferenciálódás és a kezdeti növekedés is jobb volt. Ez a növények habitusán, gyökérzetük fejlettségén, száruk, levélzetük színén is jól látszott. Az  erőteljesebben növekvő kukorica termésdifferenciálódása és a virágok megtermékenyülése, a csövek szemberakódása is jobb volt 2-szeri, normál dózisú (2,0 l/ha) kezelésekhez képest. 

E kezdeti előnyt a következő hónapok kiegyenlített havi csapadék mennyisége és eloszlása, valamint a normál hőmérséklet ingadozása már nem tudta jelentősen befolyásolni.

A végeredmény a már említett szignifikánsan magasabb terméshozam.

 

A gyakorlatban is végeztünk táblafelezéses vizsgálatokat az elmúlt évben. 

 

Repcében, napraforgóban és kukoricában az Activstart 1-szeri, magasabb dózisú kezelések eredményei kellően ígéretesek voltak ahhoz, hogy belássuk, a vegetáció kezdetén alkalmazva többet használ, mintha nem csinálnánk semmit.

Az egyszeri magasabb dózisú Activstart kezelésekkel elért többlet termés és árbevétel (2021, Magyarország, üzemi táblafelezéses vizsgálatok) - A többlet árbevételt a Chemical Seed 2021 novemberi terményárain számoltuk

 

A korrektséghez hozzá tartozik, hogy kevés üzemszám mellett állíthatjuk a fentieket. A fülöpszállási vizsgálat viszont megerősített elképzelésünk használhatóságában. Ezért is tesszük közzé tapasztalatainkat.

 

Az idei évi tavasz is száraz. 

 

Csakúgy, mint a 2020-as volt, amikor első alkalommal tapasztalhattuk meg a magasabb dózisú 1-szeri kezelés búzára és repcére gyakorlat "indító" hatását. 

  • Ha tehát valaki jobb műtrágya hasznosulásban, a sárguló búza, éppen induló repce erőteljesebb növekedésének előmozdításában, egy általában kiegyensúlyozottabb növényállomány elérésében gondolkodik de nincs permetezőkapacitása, vagy egyszerűen ideje a 2X-i kezelések elvégzésére, az 1-szeri, 3,0-3,5 l/ha kezelés megfelelő, megoldást adhat céljai eléréséhez.
  • Ha a kalászos vagy a repce az áttelelése után nagyon szenved, akkor az első kezelésre magasabb dózisban használt Activstart sokat lendíthet a növekedésen, gyökérképzésen ezáltal a későbbi szárazság átvészelésében. Az eredmény pedig a betakarítható termésszint emelkedése.

 

A mai terményárak mellett minden 1% többlettermés jelentős többletárbevétellel jár. 

 

E technológiát 2022-ben tovább vizsgáljuk és szívesen vagyunk partnerei a vállalakozó szellemű, jövőben gondolkodó üzemeknek.

 

Cikket írta: Kulik Tamás
Ki ő?
A Chemica-Seed Kft. ügyvezető igazgatója, akinek szívügye a természetközelibb termesztés, valamint az Activstart bioaktiválási technológiák fejlesztése és alkalmazása a növénytermesztési gyakorlatban.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató