Főoldal"Activstartozás" a repce nagyobb termésbiztonsága érdekében

"Activstartozás" a repce nagyobb termésbiztonsága érdekében

« Vissza a főoldalra
2023. október 11.

Mit tehetünk azért, hogy növeljük a repce termésbiztonságát?

Ahogy mondani szokás: Repcét csak jól szabad termeszteni – különösen akkor, ha magasabb terméshozamokat szeretnénk elérni.

Ez igen sok figyelmet igényel. Már az előveteménytől kezdve érdemes az ideális körülmények megteremtésére törekednünk. A kihívásokat a természet adja.


A vetés időzítése az első kritikus fázis. Izgulhatunk, hogy lesz-e elég csapadék a kicsi mag csírázásához, a gyenge csíra fejlődéséhez?

  • Ha kikelt a növény, az újabb kérdés, hogy időben lesz-e annyi csapadék, talajnedvesség, hogy kellő mennyiségű felvehető tápanyagot biztosítson a repce intenzív növekedéséhez?
  • Idei (2023 ősz) „újdonság” a levegő hőmérséklete: lellően „hűvös” lesz-e a levegő hőmérséklete az egyenletes fejlődéshez. Nem fog-e kiszáradni szeles időben a növény?

Sorolhatnánk még tovább mi mindennek van kitéve a repce és termesztője a vegetációs idő alatt, de ezt Ön is tudja / Te is tudod kedves Olvasó.  

A kérdés inkább az, mit tehetünk azért, hogy növeljük a repce termésbiztonságát

A termés mennyiségét meghatározó differenciálódás a repce 6-8 leveles állapotában történik. Minden egyes növény "felméri" a lehetőségeit, és ennek "ismeretében" határozza meg, mekkora lehet az a termésszint, amit élete során ki tud nevelni. Nem mindegy tehát, hogy milyen a repce fejlettsége, életereje a differenciálódást közvetlenül megelőző időszakában. 

 

2017 óta vizsgáljuk az ACTIVSTART Szántóföld +B bioaktivátorunk hatását repcében. Az első fontos megállapításunk a 2X-i kezelések jelentősége volt. Mindenkor nagyobb termést adtak, mint az 1X-i kezelések.

 

Igen ám, de mikor legyen az első kezelés?

Megfigyeléseink és méréseink alapján markáns, átlagban +10% terméstöbblet volt tapasztalható a 2X-i őszi-kora tavaszi kezelések javára.

Míg a 2X-i tavaszi kezelések területéről (n=7) átlagában +7,4%-kal magasabb termést takarítottunk be a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva, addig az őszi-kora tavaszi kezelések esetén átlag +17,4% terméstöbbletet értünk el. (Forrás: Chemical Seed üzemi összehasonlító vizsgálatok, 2017-2020)

 

Volt olyan üzem, ahol a kezeletlen tábla 30mm őszi csapadékkal többet kapott, mint az ACTIVSTART Szántóföld+B-ral kezelt. Már a decemberi NDVI-os vizsgálatainkkor is látszott, ami a tavaszi induláskor egyértelművé vált: az ACTIVSTART-os kezelés zöldebb, erőteljesebb volt. Utolérte, sőt meg is haladta a kezeletlen állományt.

Történhetett ez azért, mivel az ACTIVSTART Szántóföld +B robosztus regeneráló hatásának köszönhetően "felpörgette" a növényt, ami képes volt ezt a csapadékkülönbséget az üzem termesztési feltételei mellett kompenzálni. A terméstöbblet pedig +1,1 t/ha volt. (Forrás: Üzemi vizsgálat Nagyhegyes, 2018-19)

 

 

Az őszi kezeléseknek fő célja, hogy a növény képes legyen károsodás nélkül áttelelni és tavasszal minél egyöntetűbben és gyorsabban fejlődésnek indulni. Az átteleléshez fejlettnek, de nem túlfejlettnek kell lennie. Csak ekkor lesz biztonságban a terméskezdemény.

 

Az ACTIVSTART Szántóföldi+B őszi kezelése - bármennyire is kicsi a lombozat - ezt segíti elő: dúsabb, erőteljesebb lesz a gyökérzet, a nyugalmi állapotban kellően, de nem túl fejletten telel át a tőrózsa és az egész növényállomány.

 

A robosztus hatás a szerves kötésben lévő összetett növényi hatóanyagok gyors, szinte maradéktalan felszívódásának és a kritikus helyeken való hatáskifejtésnek köszönhető.  A készítmény a levelek mellett a fiatal gyökereken keresztül is képes bejutni a növénybe. Így a kipermetezett készítmény mindenképpen hasznosul.

 

A repce terméshozama, termésbiztonsága szempontjából a következő meghatározó fejlődési időszak a tél végi újraindulás. A rendelkezésre álló nitrogén hasznosításával elindul az ősszel differenciálódott termés kifejlődése. Minél jobb a nitrogén hasznosulása, annál jobb az oldalhajtás képződés és a termés kifejlesztése.

Az őszi ACTIVSTART Szántóföld +B kezelések hatására kifejlődött erőteljesebb gyökérzettel és levélzettel rendelkező repcék így előnyt éveznek, hiszen már aktív állapotban vannak szemben a tavaszi kezelésekkel. 

A készítményben lévő bór (B) jelentősen támogatja a termésképző elemek további fejlődését.

A termésbiztonság akkor az igazi, ha fenn is tartjuk az aktív állapotot.

A virágzás igen sok energiát követel a növénytől, ha nem a legtöbbet élete során. Ezért érdemes az ACTIVSTART Szántföld +B kezeléseket már a virágzás előtt, a fénybogarak vagy egyéb kártevők-, kórokozók elleni tavaszi védekezéssel, vagy a tavaszi regulátorozással egy menetben elvégezni. A repce zöld bimbós állapota ideális időzítés erre.

 

A fenntartott aktív állapotban a repce egyenletesen és optimálisan képes kifejleszteni a termésképző elemeket és magát a termést.

Meggyőződésünk, hogy ezzel a technológiával jelentősen növelhető a termésbiztonság esélyes. 

 

Alternatív megoldás lehet a 2X-i tavaszi kezelés.

Amennyiben az időjárás, gépkapacitás vagy technológiai okok miatt nem sikerült az őszi kezelés, úgy tavasszal a fent említett növényvédelmi védekezésekkel vagy regulátorozással egy menetben végezzük el az első kezeléseket és virágzás előtt a másodikat. Így "aktiváljuk" a repcét a minél gyorsabb növekedésre, a tápanyagok gyors felvételére és a stresszfaktorok okozta öregedési folyamatok lassítására, a regenerálódásra.

 

Termésben ugyan kisebb növekedésre számíthatunk, de legalább tettünk a termesztésünk termésbiztonságának növelése érdekében.

 

Ne feledjük! A repce igen érzékenyen reagál a termesztése során fellépő bármilyen stresszre, legyen az szárazság, magas hőmérséklet, kémiai, fizikai hatás. Ennek ellensúlyozására a folyamatos "aktivstartozással" fel lehet készíteni a növényt. Szükség estén (pl. jégverés, gyomirtószer-stressz stb.) bevethető a károk enyhítésére is.

Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató