FőoldalBurgonya

Burgonya

« Vissza a főoldalra
2019. május 17.

Az Activstart burgonyában is bizonyított Nagyhegyesen

Egyöntetűbb, piacosabb gumó méret, nagyobb termésmennyiség az UT2-s szaporítási fokú burgonyában, Nagyhegyesen.
A Szilárd-3 Bt. évek óta foglalkozik új, innovatív termesztési eljárások, vegyszerek, lombtrágyák és egyéb termésnövelő anyagok kipróbálásával. Az Activstart termékcsaláddal való megkeresésünk nyomán szerették volna saját területükön, egy összehasonlító kísérletnek alávetni a burgonyára ajánlott termékünket és technológiánkat.
Az összehasonlító vizsgálatra 2017-ben egy 32 ha-os, Nagyhegyes határában található burgonya táblán került sor. A 2 hektáros parcellákat véletlen elrendezésben jelöltük ki.  
UT2-s szaporítási fokú, saját szaporítású Desiree burgonyát ültettünk.
 
A tábla előélete:
  • Elővetemény:   Csemege kukorica 175q/ha fizető terméssel
  • Szerves trágya (2016.ősz): 500q/ha vegyes istállótrágya
  • Szántás lazítótüskével
  • Tápanyag visszapótlás (2017.03.27): 250kg/ha Yara Bella Extran
  • Kombinátorozás: 2017.03.27.
  • Ültetés: 2017.03.29-30.  kb. 30q/ha vetőgumó

Az Activstartos Burgonya technológiát az üzemben használt technológiához hasonlítottuk, melyre szintén 2 hektáros területet jelöltünk ki.
Activstart kijuttatása 2 alkalommal történt ,2L/ ha –os dózissal.  Először az első lombvédelem időszakában, június 3-án, a második alkalom 20 nappal később, június 23-án, a sorzáródás után, virágzás elején kezeltünk. MC Minerál használata?

A szemlézések során már június végén jól látszódott az üzemi kontroll és az Activstart Burgonya kezelések  közti növekedésbeni különbség, ami a virágzáskor csúcsosodott ki. A kezelt Desiree fajtán temérdek mennyiségben lehetett látni a burgonyára jellemző bogaernyő virágokat, virágzatokat, míg az üzemi kontroll állomány ugyanerre az időre már elvirágzott (1.ábra).
 
KONTROLL KEZELT
Burgonya Burgonya
1.ábra – június utolsó napjaiban az Activstart Burgonya készítménnyel kezelt táblarész még virágzott és zöldebb, erőteljesebb növekedésű  volt.
Kíváncsiak voltunk arra, hogy amit a virágzásban tapasztaltunk, visszaköszön e a terméskötődés és a betakarított terméshozam esetében. Ezért a  betakarításkor egy M20-as (mérete: 600x400x220 mm) rekesz segítségével a  kezelt és a kontroll állományokból külön -külön mintákat vettünk, és azt értékeltük.
Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a két minta esetében terméstöbbletben és a gumók frakciójának arányában is az Activstart Burgonya technológia felé dőlt a mérleg. Az eredmények magukért beszlélnek (2. ábra)
 
 
  Kontroll Activstart Burgonya
  Mennyiség Arány Mennyiség Arány
Minta tömege 29,66 kg   36,84 kg  
         
Étkezési (40mm feletti átmérő) 22,36 kg 75,4% 28,94 kg 78,6%
Étkezési (40mm alatti átmérő) 7,3 kg 24,6% 7,9 kg 21,4%
         
Termésátlag        
Átlagosan 42,1 t/ha   45,1 t/ha  
Étkezési 31,7 t/ha   35,5 t/ha  
Apró 10,4 t/ha   9,7 t/ha  
         
2. ábra  - Termésszint alakulása és mérettartománybeli eltérése a kezelt és kontroll állományban

A hektáronkénti 3 tonnával (+7,1%) nagyobb   átlagtermés  és piacosabb gumófrakció arány is igazolta az Activstart Burgonya technológia Termésbiztosnágra gyakorolt hatását. Meggyőződésünk, hogy a  jobb növekedési erejű növényállom, az elhúzódó virágzás követő optimálisabb gumókötődés a kulcsa a terület és évjárat adta lehetőségek legjobb kihasználásának.

Megjegyzés: a cikkben szereplő eredmények üzemi tapasztalatokra és mérésekre alapulnak magukban foglalva azok hibalehetőségét. Az eredmények éppen ezért tájékoztató jellegűek. » Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Csáki Szabolcs és Medveczki Ádám
Ki ő?
- Csáki Szabolcs, a nagyhegyesi Szilárd 3 Bt. növénytermesztő és növényvédős agronómusa
- Medveczki Ádám, a Chemical-Seed Kft. Activstart bioaktivátor-termékcsaládért felelős szakembere
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató