FőoldalHa növelni akarjuk a napraforgó átlagtermését, az nagyobb odafigyelést igényel!

Ha növelni akarjuk a napraforgó átlagtermését, az nagyobb odafigyelést igényel!

« Vissza a főoldalra
2020. május 15.

Ha növelni akarjuk a napraforgó átlagtermését, az nagyobb odafigyelést igényel!

A napraforgó egyedi tulajdonságaival kilóg a sorból. Elképzelhető, hogy a bioaktiválás terén is? 

A napraforgóról azt tartjuk, megkeresi magának a vizet és a tápanyagot. Csak el kell vetni és be kell takarítani.

Azt gondolom ez a szemlélet egy kicsit túlzás. Legfőképp nagyon felületes. 


Az elmúlt 5 évben elért 2,9t/ha-os országos termésátlag[1], viszont némiképpen igazolja e klasszikusnak számító felfogást, hiszen nagyobb, 16,9%-os átlagtermésnövekedés utoljára 2016-ban volt tapasztalható. Azt követően az éves átlagtermés növekedése stagnált. 

 

1. ábra A napraforgóban nagyobb, 16,9%-os átlagtermésnövekedés utoljára 2016-ban volt tapasztalható

 

Mi történt 2016-ban, és miért nem növekedett a termésátlag az elmúlt években? Elértük a hibridek teljesítményének termesztésben elérhető maximumát?

 

A napraforgó is meghálálja a gondoskodást!

A napraforgót termesztők között is - hasonlóan a repcéhez - gyakran lehet hallani 4-5 tonna /ha közötti termésátlagokról. Vajon mit csinálnak másként a következetesen magasabbak átlagterméseket elérő termelők? 

Tudjuk, hogy a napraforgó átlagtermések kiugrásait az agroökológiai feltételek, a választott hibridek intenzitás szintjei, valamint az alkalmazott agrotechnikai elemek használatának együttes hatása határozza meg

Ráadásul az egyes technológiai elemek termésre gyakorolt kockázati tényezője lényegesen eltérő súllyal játszik szerepet a végső termés kialakításában[2]:

2. ábra A napraforgóban az egyes technológiai elemek termésre gyakorolt kockázati tényezője lényegesen eltérő súllyal játszik szerepet a végső termés kialakításában

 

A napraforgó genetikai terméspotenciálja hektáronként ma már elérheti a 6,5-7 tonnát.

 

Miért érdekes mindez a bioaktiválás szempontjából?

 

Ahhoz, hogy a genetika és az ökológia adta lehetőségeket minél jobban kihasználhassuk, a növények szempontjait egy változó környezetben is figyelembe kell venni, a minimálisra csökkentve a termesztés eredményességének a kockázatát.

Az Activstart Szántó +B-vel végzett üzemi vizsgálatainkban az 1X-i és a 2X-i kezelések között is kaptunk kimagasló termésnövekedést. Elképzelhető, hogy a bioaktiválás optimális technológiájának a kialakítása során egy „erős vitalitású” növény esetében, a maximális terméstöbblet elérése érdekében még inkább fontos szem előtt tartani a termést meghatározó tényezőket?

13 gazdaságban végeztünk táblafelezéses méréseket 2017-2019 között. Az elért átlagos termésnövekedés 5,6% volt. Ez jövedelmezőségben éppen, hogy termel egy kis hasznot.

  • Az 1X-i kezelés (n=2) átlagos termésnövekedése 6,1% volt, ugyanakkor ezzel egyazon kezelésmód mellett, a Clearfield technológiában (n=1) használt Activstart technológia 12,3%[3] termésnövekedést eredményezett a kezeletlen területhez képest.
  • A 2X-i, kezeletlen kontrolhoz viszonyított táblák esetén (n=11) az átlagos termésnövekedés 5,4%, ezen belül a Clearfield technológia elérte a 7,3% terméstöbbletet.
  • A 2X-i, üzemi kontrollal összehasonlított táblákon a Clearfield technológiák (n=5) átlagában 7,9% terméstöbbletet értünk el. Ez utóbbi kezelések esetén a gombaölő szeres (strobilurinos) védekezés is a technológia részét képezte.

 

Lehet, hogy valóban összefüggés van a technológia intenzitása és a választott intenzív hibrid termésreakciója között? Ha igen, vajon kellően odafigyelünk-e a termést meghatározó technológiai elemek hibridigényhez igazított biztosítására?

Akkor, amikor a különböző termesztési technológiákban elért átlagtermések a 3,18-3,5 t/ha közötti tartományban mozognak, a Clearfield & Clearfield Plus hibridek 2X-i kezelése esetén az átlagtermés elérte a 3,8 t/ha-t. Ez az eredmény 8,7%-kal volt magasabb.

Elismerem, a mintaszám igen alacsony, így tájékoztató jellegű lehet csupán. Azonban elgondolkodtató: a magasabb termések elérése érdekében az intenzív hibrideknél nagyon fontos - és ez a napraforgó esetében különösen is igaz, mivel agilis, életerős növény -, hogy betartsuk a technológiai fegyelmet, időben biztosítsuk a megfelelő tápanyagot, elvégezzük a növényvédelemi és agrotechnikai munkákat, stb.

 

Hol a helye egy ilyen rendszerben a bioaktiválásnak?

 

Az Activstart technológiától elvárható hatások ugyan azok, mint a többi növény esetében. 

A jó hatás és termésreakció elérése érdekében még fontosabb, hogy időben ott legyen az Activstart Szántó +B, hogy maximálisan segítse a növény növekedését.

 

Az Activstart Szántó +B termésnövekedésre gyakorolt hatásai:

  • Termésdifferenciálódás: itt eldől az évi terméspotenciál. A növény az "érzett" termesztési feltételek pillanatnyi ismeretében optimalizálja az adott évben elérhető termést.
  • Gyökérnövekedés: a napraforgó esetében is fontos hatás, ugyanakkor a hozzáadott értéke leginkább a tápanyag felvételének hatékonyságában jelentkezik. A nagyobb gyökértömeg könnyebben biztosítja a szükségleteket, még szárazság esetén is. A víz a mélyebb rétegekből is biztosított.
  • Erős szár és lombozat: már a 2017-ben végzett vizsgálatunkkor tapasztaltuk ezt (https://www.activstart.hu/eredmenyek.php?id=4). Az erősebb szár és zöldebb, fiatalabb levélzet a termésképzésben jelentős szerepet játszhat. A virágzás, terméskötődés logikusan erőteljesebb lesz.
  • Egyöntetű virágzás: A hektáronként 2X kiadott 60g/ha/kezelés bór elegendő mennyiség a növény generatív fázisában bekövetkező minél jobb terméskötődéshez. Ráadásul a mikroelemek aminosav-kelát formában való megléte azonnali, teljes körű felvételt eredményeznek. Ebből pedig az elérhető magasabb termésátlag alapjai egyenesen következnek.

 

Csak legyen elég tápanyag!

Ugyanis, ha egy alapvetően "agilis" növény élettani folyamatait arra ösztönözzük, hogy többet termeljen, és "ő" azt érzékeli, hogy nincs meg a kellő mennyiségben felvehető tápanyag, azonnal a magkezdemények érésére összpontosít, hogy a magok minél hamarabb beérjenek. 

A méréseink során 1 esetben találkoztunk -3,5%-os termésnövelő hatással és 4 esetben volt 5% alatti a termésnövekedés. 

7 esetben 5,3% - 12,3% között volt a termésnövekedés, ami még a 2X-i kezelés esetén – a szerköltségek fedezéséhez szükséges 3,9%-os termésnövekedési szint mellett (2019 évi szer-, és terményáron számolva) - is jövedelmező volt.

Az Activstart Szántó +B-ral történő bioaktiválás minden termesztési szinten érdekes és izgalmas lehet. Talán a növény vitalitása, életösztöne révén szinte minden technológiai formánál közel azonos mértékben, de eltérő termésszinten tud hozzátenni a terméshozamok maximalizálásához, a termesztés jövedelmezőségének a növeléséhez. 

A szemléletünkben csupán annyit kell változtatni, hogy a tábla talajtípusa, annak ökológiai jellemzőinek ismeretében választunk hibridet, aminek intenzitásszint-igényeihez biztosítjuk a szükséges felvehető tápanyagot, és határozzuk meg a legoptimálisabb termesztéstechnológiai elemeket, melyeket következetesen be is tartunk.

A bioaktiválás, ezen belül az Activstart Szántó +B technológia pedig hozzásegít a termesztési körülmények adta legmagasabb termésnövelés eléréséhez.

___________________________________________________________________

Köszönetnyilvánítás:

A cikkben forrásként használtuk Dr. Pepó Péter 2019. szeptember 04-én a Debreceni napraforgó-, és kukoricatermesztési konferencián elhangzott előadásának egyes gondolatait és ábráit. Köszönjük, hogy ezt lehetővé tette.


 

[1] KSHI 2015-2019, Terméseredmények

[2] Forrás: Dr. Pepó Péter 2019 szeptember 04-én, a „Napraforgó- és Kukoricatermesztési Konferencia”-n tartott előadásából

[3] Chemical Seed partnergazdaságaiban végzett táblafelezéses üzemi vizsgálatokból nyert eredmények (2017-2019)

» Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató