FőoldalMég zöldebb a…, még nagyobb a…, még több a…

Még zöldebb a…, még nagyobb a…, még több a…

« Vissza a főoldalra
2021. március 20.

Még zöldebb a…, még nagyobb a…, még több a… avagy hogyan működik az Activstart bioaktiválás a kalászosokban?

A kihívásokkal teli 2019-es kalászos szezonban a bioaktiválás & mikroelempótlás jobb terméshez segítette hozzá vállalkozókedvű termelőinket. 

A kétszeri Activstart +Cu +Mn kezelés megtérülése 67% volt, azaz minden befektetett 10 HUF  6,7 HUF nyereséget hozott.
 


 

A történet 2018-ban, a kalászosok termesztésének nyomon követésével kezdődött. Elhatároztuk, hogy figyelemmel kísérjük a lombtrágyák és egyéb termésnövelő anyagok használatát, azok hatékonyságát, termésnövelésre gyakorolt hatását.  
 

Termelői visszajelzések alapján azt tapasztaltuk, hogy a hazai szántó területeken a réz (Cu) és a mangán (Mn) mikroelemek a kelleténél alacsonyabb szinten állnak a növények rendelkezésére. Ugyanakkor az időjárás szélsőségei nagy mértékben befolyásolták a végső terméseredményeket. A májusi, június eleji forróságok bizony gyorsan okozhatnak egy jó állapotú táblában is kényszerérést, a vártnál korábbi betakarítást. A körülmények következtében az elért termés így alacsonyabb lehet.


Kalászos bioaktiválása + mikroelem hozzáadásával  = Activstart +Cu+Mn!
 

Kíváncsiak voltunk, hogy az Activstart biostimulátor - akár a bokrosodás, akár a terméskötődés időszakában kijuttatva – mennyire növelheti a kalászosok terméshozamát. Arra is gondoltunk, hogy ha a kalászosokban a réz- és a mangánhiány valóban probléma, miért ne lehetne az Activstart-ot ezekkel a mikroelemekkel kiegészítve kijuttatni, és ezáltal támogatni a búza teljesítményét?
Így született meg a Biodevas Laboratories jóvoltából az Activstart +Cu+Mn készítmény, melyet a magyar termelők 2019 tavaszán használhattak először.
 
2019 tavaszán kérdéses volt, hogy a búza hogyan indul fejlődésnek, hogyan bokrosodik.
Érthetően, hiszen az őszi csapadékhiány, így a  késői kelések következtében már annak is örülhettünk, hogy az állomány úgy áttelelt, ahogy. A kérdés az volt, hogy egy ilyen állapotú búzán tud-e segíteni az Activstart-os bioaktiválás. Ha igen, miben és hogyan?
 
Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy minden, ami meg tudja hosszabbítani a vegetációs időszakot, termésnövekedést eredményez. Különösen igaz lehet ez a gyengébb állapotban lévő állományokra.
 

Activstart +Cu+Mn kezeléseket meghálálta a búza.


2019-ben sokan kipróbálták és használták a Activstart +Cu+Mn-t.
Közülük 4 gazdaság arra is vállalkozott, hogy táblafelezéssel, vagy egymás melletti táblák összehasonlításával folyamatosan figyelemmel kíséri az Activstart +Cu +Mn kezelések hatását és megméri az elért termés mennyiségeket.
 
Az Activstart kezeléseket 2X végezték el. Először a bokrosodás és a zászlóslevél kiterülésének, időszakában, másodszor pedig a kalászhányás kezdetekor. Kezeletlen (3 helyszín) és üzemi(1 helyszín) kezelésben részesített táblarészekkel és táblákkal haszonlították össze.
 
Az első kezelés után, május-június elején, a zászlóslevél kiterülésének időszakában néztük meg tüzetesebben a táblákat. Úgy gondoltuk, ha van hatás, akkor annak  ekkorra látszódnia kell.


A kukoricában, napraforgóban és a többi szántóföldi kultúrában korábban nyert tapasztalataink alapján feltételeztük, hogy a kalászosokban is hasonlóan hat az Activstart: első lépésben a vegetatív fejlődést mozdítja elő jelentősen. Így a kultúrnövény - kellően felkészülve - az időjárás viszontagságait (pl. aszály, magas hőnapok stb.)  is kisebb kiingásokkal vészeli át.

1-2.ábra  Az Activstart +Cu +Mn következtében a gyökérzet fejlettebb, erősebb a bokrosodás és a növény habitusa életteltelibb.
 • Az első szembetűnő dolog a gyökerek, a szár és a levélzet erőteljesebb fejlettsége volt. A kezelt táblákról kihúzott növény gyökerei fejlettebbek voltak.
 • A tő jobban bokrosodott, ami szintén ígéretes, hiszen az így keletkezett több kalászon több szem képes megkötődni és kifejlődni.
 • A kalászok a kezelt területeken félig hasban voltak még, míg a kezeletlen, vagy üzemi kezelésben részesült területeken már javában kinn voltak.
 • A növény teljes habitusa zömökebb, élettelibb volt. A levelek - beleértve a zászlós levelet is -  szélesebbek és sötét zöldebbek voltak.
 • A kalászok szemlátomást is nagyobbak voltak.

 

3.ábra Az Activstart-tal kezelt növényeken a kalászok is sokkal nagyobbak
4.ábra A fejlettebb növények zászlós levele szélesebb, zöldebb, a kalászok nagyobbak.

 

Ez reményekkel törtött el bennünket, hiszen minden alap megvolt ahhoz, hogy a növény ki is tudja fejleszteni a termést

 • erős gyökérzet;
 • szilárd, erős szár;
 • dús lombozat;
 • a kalászolás eltolódásából adódóan feltételezhetően
 • hosszabb vegetációs periódus.


Már csak 1 dolog akadályozhatta volna meg a szemek kiteljesedését: a rendelkezésre álló tápanyag. Reméltük, hogy az mindenhol kellő mennyiségben rendelkezésre áll.
 

Annak érdekében, hogy fenntartsuk a bioaktiválás „aktivitását”, a kalászolás időszakában végzett lombvédelemmel együtt elvégeztük a 2. Activstart +Cu +Mn-os kezelést. Így a növény újabb lökést kapott arra, hogy a rendelkezésre álló tápanyagot maximálisan felvéve és átalakítva a termésbe építse azt.


Mit mutattak a terméseredmények, sikerült -e a mutatvány?
 

 • Az Activstart +Cu +Mn szemtermésben átlagosan 7,3%-al termett többet.

A kezeletlen területekhez viszonyítottna (n=3) átlagban 6,8%-al, míg az üzemi kezeléssel összehasonlítva (n=1)  7,7%-al adott több termést.

 

 • Ha azt vesszük, hogy a 2X-i  kezelés önköltsége a 2019-es terményárakon számolva 4,1% terméstöbbletnek felel meg, úgy az Activstart-os kezelésekkel a kezeletlen táblarészekkel összehasonlítva 2,7%, míg az üzemi esetében 3,6% terméstöbblet növekedést értünk el
  Ez tiszta jövedelem!

 

Egy modellszámítás keretein belül, ahol átlagtermésnek a hazai búzatermés  2017-2019 közötti  átlagát (5,28 t/ha) vettük alapul, a nettó terméstöbbletben 0,14-0,19 t/ha-t jelentett.

Hajlamosak vagyunk erre könnyen rávágni: na ja, de ez nem sok. Ennyiért nem éri meg vesződni vele.

 

 • Az Activstart +Cu +Mn technológiával elért terméstöbblet 55 eHUF/tonna terményáron számolva 7.891 HUF többletet hozott hektáronként a kezeletlen táblákhoz viszonyítva. 
  Ez 67% megtérülést jelent. Vagyis minden termékbe befektetett 10 HUF 6,7 HUF nyereséget hozott.


 
Akárhogy is nézzük: egy 67%-os hozamráta, nem rossz befektetés!


 
A vizsgálatok alapján felmerülhet a kérdés, hogy valóban a Cu és a Mn a termésképzés számára legfontosabb két kritikus elem, vagy van ezeknél fontosabb is, ami még nagyobb hasznára lehet a kalászosok fejlődésén, termésképzésén keresztül azok teljesítményére?
Vajon milyen tápanyagszintek és tápanyagarányok mellett képes az Activstart technológia leginkább növelni a termés mennyiségét, javítani annak minőségét?
Vajon kell-e a 2 kezelés, vagy elégséges az 1 is?  
 
Ezekre a kérdésekre idén keressük a választ, amelyről Önt is tájékoztatjuk majd.
Hogy igazán közösen tanulhassuk meg a bioaktiválás, ezen belül az Activstart használatát, kövessen minket közösségi oldalunkon, hogy értesüljön a legújabb eredményekről: www.facebook.com/bioaktivalas.
 

» Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Kulik Tamás
Ki ő?
A Chemica-Seed Kft. ügyvezető igazgatója, akinek szívügye a természetközelibb termesztés, valamint az Activstart bioaktiválási technológiák fejlesztése és alkalmazása a növénytermesztési gyakorlatban.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató