FőoldalNapraforgó

Napraforgó

« Vissza a főoldalra
2019. május 17.

Figyelemre méltó eredmény napraforgóban Activstart Complex technológia hatására Szerencsen, 2017-be

Üzemi körülmények mellett, táblafelezéses összehasonlításban ért el szembetűnő eredményt az Activstart Complex technológia.
 


 

 

       Szerencsi Hegyalja-Tár Kft 2017-ben az egyike volt azon üzemi vizsgálatainknak, ahol az Activstart Complex hatásáról üzemi körülmények között szerettünk volna megbizonyosodni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az Activstart Complex technológia a növény növekedése, fontosabb beltartalmi értékei (pl olajtartalom, nedvesség) stressztűrő képessége terméseredménye szempontjából mennyiben tud többet nyújtani a napraforgótermesztés számára a cég üzemi technológiájához képest.
 
      A vizsgálatot egy 60 ha-os tábla megosztásával,  SYBacardi hibrid-en teszteltük, ahol  45ha-on az üzemi kezelés, 15 ha-on pedig az Activstart Complex technológia lett kijuttatva. A növények kelése egyenletes, fejlődése egyöntetű volt. A terület külön öntözésben nem részesült.
 
Az Activstart Complex  kezeléseket 2X, a technológiában meghatározott időben végezték el 2.5 l/ha-os dózisban.
    A kezelést végző szakember tájékoztatása, és közös szemlézésünk során is megállapítottuk, hogy már az első kezelést követően az Activstart Complex  készítménnyel  kezelt terület zöldebb, jól elhatárolható volt az üzemi kezeléstől (1.ábra). Ez az eltérés a vegetáció végéig megmaradt (2.ábra).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.ábra – Az Activstart Complex kezelésben részesült terület mélyzöldebb volt az egész vegetásió során.
 
 


(a kezelt terület a tábla jobboldalán látható, ahol az állomány zöldebb)
 
 
2.ábra – Az Activstart Complex kezelésben részesült terület világobarnább színezetű volt a betakarítás előtt
 


(a kezelt terület a tábla jobboldalán látható, ahol az állomány zöldebb)
 
 
A betakarítás szintén egy érdekes tapasztalást eredményezett. A betakarítandó mintaterületként kijelölt 3-3 ha-os táblarészt 3 db New Holland típusú kombájn vágta le. A kombájnok területet igen, de hozamot nem mértek. A betakarítás során az üzemi technológiával kezelt területen a kombájnok rakterei gyorsabban teltek meg, mint az Activstart Complex technológiában részesült területeken. A magok egy pótkocsis teherautó első és hátsó platójára ürítették. A mérlegelés során az üzemi kezelés terméseredménye, a nagyobb térfogat ellenére alacsonyabb volt, mint az Activstart Complex technológiával kezelt területé (3. ábra).
 
 

Napraforgó


3.ábra – Elért terméstöbblet 0,27 tonna/ha (+8,4%) volt
 
 
Az elért +0,27 tonna/ha terméstöbblet, ami 8,4%-al haladta meg az üzemi kezelést. Ez az eredménye az erőteljesebb növekedés és termésképzés mellett annak is köszönhető volt, hogy a tányér különböző részein a szemek megtermékenyülésének aránya és kifejlődése az Activstart Complex technológiában részesült táblarészen jobb volt, így kevesebb volt a léha szem.
 
Az olaj és víztartalomban nem mutatkozott lényeges különbség (4. ábra). Az olajtartalom magas volt a víztartalom pedig megfelelt a tárolási, szállítási elvárásoknak.
 
 

Napraforgó


            4. ábra Olaj és- víztartalom
 
 
            Mára már több év/több terület/több égtáj üzemi eredményei állnak rendelkezésre, melyek segítenek tájékozódni a technológia hatékonyságának és teljesítményének a meghatározásában. Meggyőződésünk, hogy a Activstart technológia sokat tud segíteni a növények számára abban, hogy a vegetáció során fellépő biotikus/abiotikus hatásoknak jobban ellenáljanak.
 
Megjegyzés: a cikkben szereplő eredmények üzemi tapasztalatokra és mérésekre alapulnak magukban foglalva azok hibalehetőségét. Az eredmények éppen ezért tájékoztató jellegűek.
 

» Tekintse meg lapozható katalógusunkat
Cikket írta: Kulik Tamás
Ki ő?
A Chemica-Seed Kft. ügyvezető igazgatója, akinek szívügye a természetközelibb termesztés, valamint az Activstart bioaktiválási technológiák fejlesztése és alkalmazása a növénytermesztési gyakorlatban.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató