FőoldalVan-e értelme ősszel kezelni a kalászosainkat ACTIVSTART bioaktivátorral, és ha igen mivel?

Van-e értelme ősszel kezelni a kalászosainkat ACTIVSTART bioaktivátorral, és ha igen mivel?

« Vissza a főoldalra
2023. szeptember 29.

Van-e értelme ősszel kezelni a kalászosainkat ACTIVSTART bioaktivátorral, és ha igen mivel?

A címben megadott kérdés merült fel bennünk, abból adódóan, hogy repcékben már megbizonyosodtunk az ACTIVSTART Szántóföld +B  őszi-tavaszi bioaktivátor kezeléseinek előnyös hatásairól. Igaz, repce esetében a termésdifferenciálódás már ősszel megtörténik, míg kalászosok esetében csak tavasszal, a bokrosodás időszakában dől el mennyi termést vállal arra az évre az adott fajta, netán hibrid.

 

Az őszi kezelésekkel kapcsolatban felmerült másik kérdés az volt, vajon a búza vagy az árpa nem nem lesz-e túl fejlett már az ősz folyamán ahhoz, hogy zavartalanul, a kifagyás okozta károsodás nélkül átteleljen?


A kérdések megválaszolására Fülöpszálláson, az immáron  Szegedi Gabonatermesztési Nonprofit közhasznú Kft. kísérleti telepén Dr. Kristó István irányításával állítottunk be vizsgálatot leginkább használt tápanyagszint mellett. A beállítás paramétereit, a használt tápanyagszinteket, termékeket és a kezelések időpontját az alábbi táblázatban láthatjátok:

 

Kezelések:

 

Mit tapasztaltunk?

 

A táblázat oldalán szereplő kis színes címkékben lévő számok már sejtetik a sorrendet. De haladjunk csak időrendileg sorba a kérdésekkel.

 

A címben feltett első kérdésre már ősszel látszott a válasz, ami márciusban aztán a mérések alapján is bebizonyosodott: az ACTIVSTART Szántó (Zn)-kel kezelt parcellákon a növények, még a magasabb tápanyagszintek esetében is alacsonyabbak, ugyanakkor tömöttebbek, jobban bokrosodók és erőteljesebb gyökérzettel bírók voltak.  

A tél eleji állományfelvételezések során semmiféle különbséget nem láttunk kezelt és kezeletlen parcellák között.

Bátran mondhatjuk, hogy nem kell félni az ACTIVSTARTos őszi kezelésektől. Az őszi kezelések magasabb tápanyagszinteken sem eredményeztek túlnövekedést a búzán.  Normál időjárási viszonyok mellett a búza nagy valószínűséggel ideális állapotban megy majd a télbe.

 

Az alcímben és a bevezetésben feltett második kérdésre, miszerint van-e értelme az őszi-tavaszi kezeléseknek és ha igen mikor, melyik készítményekkel érdemes kezelni, a választ legpontosabban a termés mennyiségének alakulásán gondoltuk lemérni.

 

Az eredmények pedig magukért beszélnek:

Szignifikánsan magasabb termést a magasabb műtrágyázási szintek mellett az 1.) őszi + tavaszi zászlóslevél 2.) bokrosodás + zászlóslevél 3. ősz- tavaszi bokrosodás kezelések adták. A bokrosdáskori 1X –I magas dózisú kezelés is növelte a termést.

Az ACTIVSTART kezelések hatására az elért termésnövekedések a magasabb és alacsonyabb műtrágya szintek között szignifikáns különbséget mutattak.

 

Az köztudott, hogy a termés mennyiségének alakulására a tápanyagok szintje sokkal nagyobb (kb. 80-85%) hatással van, mint a bioaktivátoroké. Ez evidens. A bioaktivátorok az adott körülmények legoptimálisabb kihasználására ösztönzik a növényt. Így képesek újabb, jó esetben 15-20%-os termésnövekedés elérésére. Mindez attól függ, hogy a termesztéstechnológiában használatos kritikus tényezők (pl. tápanyag, időjárás, víz, szárazság, egyéb stresszfaktorok, stb.) mennyire közelítenek a fajta, hibrid igényeihez mérten biztosított optimális szintekhez.

Vizsgálatunkban az ACTIVSTART kezelések a magasabb (N60+(60)-P60-K60) tápanyagszintek felett adtak szignifikáns terméstöbbletet. Itt a termés emelkedése kezeléstől függően  a 4,66-7,24% között volt egy 5,2 t/ha-os átlagtermésszint mellett.

 

Az  ACTIVSTART-os kezelések időzítése kulcsfontosságú volt a termésnövekedés tekintetében.

A legmagasabb terméstöbbletet az őszi ACTIVSTART Szántó (Zn) 2,0l/ha-os és a zászlóslevél-kalászhányás idején végzett ACTIVSTART Szántó +Cu +Mn kezelések adták. +7,24-7,22% többlettermést értünk el a kezeletlenhez viszonyítottan.

A második legjobb termésnövekedés a bokrosodáskor majd szintúgy a zászlóslevél, kalászhányás időszakában kezelt parcellák adták. Itt 5,41-6,57%-os terménövekedést realizáltunk, tápanyagszinttől függően.

A harmadik helyen az őszi és a tavaszi bokrosodáskori kezelések szerepeltek. Itt 5,11-6,01% terméseredmény növekedést realizáltunk.

Ha egyben nézzük a kezelések adta többletet láthatjuk, hogy bármely kezelési módot választjuk, csak nyerhetünk vele. A kezelések között a magasabb tápanyagszinteken szignifikáns különbségek ugyanis nem voltak.

 

Sokkal fontosabb, hogy az első kezelésekre az ACTIVSTART Szántó (Zn)-et, míg a második kezelésre az ACTIVSTART Szántó +Cu+Mn készítményt használjuk. Mindjárt olvashatjátok, hogy miért.

Az egyszeri tavaszi magasabb dózisban kijuttatott kezelések közül az ACTIVSTART Szántó (Zn) készítmény 3,5l/ha dózisban alkalmazva is 4-66-5,06%-os termésnövekedés adott a magasabb tápanyag szinteken, ami még így is 25-29%-os jövedelmezőségi rátát mutat.

 

Mit is tanultunk ebből a kísérletből?

 

  • Ha minél nagyobb termésbiztonságra törekszünk és az alkalmazott technológiánkban beleillik az őszi kezelések elvégzése, akkor használjuk ki azt! Nagyobb lesz a termésbiztonságunk és csökkenthetjük a tavaszi munkacsúcsot.

A kezelések hatására az állomány csak erősebb, élettelibb lesz, nem pedig túlfejlett. Az élettel telibb növények tavaszi indulása is erőteljesebb lesz, ami kihat a bokrosodásra és az ezzel egy időben zajló termésdifferenciálódásra, ami a későbbiekben a  kalászosok termésképző elemek kifejlődésében is megmutatkozik.

  • Mivel hazai területeink nagy része (mint Fülöpszálláson) cink (Zn) hiányos, ezért az első kezelésekre válasszuk a magasabb cink (Zn) tartalmú ACTIVSTART-ot, az ACTIVSTART Szántóföld (Zn)-et. Ezzel segítjük a kalászosok kezdeti fejlődését, sejtdifferenciálódását és növekedését. Második kezelésre a zászlóslevél kiterülése és a kalászhányás időszakában érdemes áttérni az ACTIVSTART Szántó +Cu +Mn készítménnyel való kezelésre. 
  • Minden esetben a 2X-i kezelések adták a legmagasabb termésnövekedés. Így ha nincs módunk ősszel kezelni, tegyük meg tavasszal. Az első kezelés a bokrosodás idején, a második a sokat emlegetett zászlóslevél kiterülése, kalászhányás idején érdemes megtenni. 
    Az őszi, később a tavaszi bokrosodáskor végzett kezelések is jók, ha erre munkaszervezés, gépkapacitások miatt rákényszerülünk.

 

A lényeg! Minél hosszabban tartsuk fenn az aktivált állapotban a növényt, hogy az maximálisan ki tudja használni a termesztési körülmények adta lehetőségeket. 

  • Amennyiben permetező kapacitásunk, vagy egyáltalán a tavaszi munkacsúcs és/vagy a növények fejlődésének üteme csak 1X-i kezelést enged meg, és tenni akarunk a termésbiztonságunkért, akkor az ACTIVSTART Szántóföld (Zn) 3,5 l/ha -os dózisát válasszuk, és kezeljük a növényt a gyomirtással egy menetben, a termésdifferenciálódás előtti időszakban.

 

Ahhoz, hogy jelentős hatékonyságot el tudjunk érni, az Activtart készítménynek a termésdifferenciálódás és a termésképző elemek kifejlődése előtt ott kell lenni a növényben és az aktív állapotot a kezelések ismétlésével fenn is kell tartani.

  • Ha nem műtrágyázunk, nincs a talajban kellő mennyiségű nitrogén, kálium és foszfor amit a növény felvehet, nincs sok értelme bioaktivátort, így ACTIVSTART-ot sem használni.

 

Amennyiben viszont fontos a termésbiztonság, a kockázatok csökkentése és a kiszámíthatóság számunkra – egyfajta termesztés-stratégiai cél-, úgy már a fajta/ hibrid számára szükséges tápanyagszint-ellátás optimális megválasztása mellett is érdemes a kalászosok „ACTIVSTARTozása”.

 

*Kísérletünkben még a gyakorlatban igazolt dózisszintet használtuk, jelenleg az AÖP pályázat feltételei értelmében a javaslatunk az engedélyezett magasabb, 2,5l/ha dózis.

 

Cikket írta: Kőrös Gyula
Ki ő?
A Chemical-Seed Kft külső munkatársa, aki több évtizede foglalkozik növényvédő szerek és növényvédelmi technológiák piaci bevezetésével, piacfejlesztésével, márkastratégiával.
Jelenleg a Simbio Consulting Kft. tulajdonosa.
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató