FőoldalSzántóföldi kultúrákBioaktiválás kalászosokban - Szebb, több termés minden termesztési körülményben

Bioaktiválás kalászosokban - Szebb, több termés minden termesztési körülményben

« Vissza az előző oldalra

ŐSZI BÚZA, ŐSZI ÉS TAVASZI ÁRPA, ROZS, TRITIKÁLE, ZAB

A kalászosok termésmennyiségét 

  • a kelés egyenletessége,
  • intenzitása, a növények őszi fejlődése,
  • az áttelelés mértéke,
  • a kora tavaszi kalászdifferenciálódás,
  • a bokrosodás mértéke,
  • a szár és levél nagysága, erőssége, és
  • a zászlóslevél minél hosszabb ideig való zölden tartása határozza meg.


A kritikus fejlődési állapotokban rendelkezésre álló felvehető tápanyag és a zavartalan növekedést biztosító egészséges környezet nagyban hozzájárul a termésszint mennyiségének és minőségének alakulásához.
 

A termesztés során fellépő aszályok, hőségnapok, az alkalmazott agrokemikáliák befolyással vannak a kalászosok vegetatív és generatív növekedésén keresztül a termésképzésére.

Az Activstart kalászos technológia kezelései a jó állóképességű, életerős, egészséges kalászosállomány kialakulását segítik elő, melyek jobban ellenállnak a szélsőséges, száraz, forró időjárásnak, zavartalanabbul fejlődnek, így a lehető legnagyobb termés elérését biztosítják.

A technológia lépései:

1. ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (zinc) 

Literenként 50g cinket (Zn) is tartalmaz aminosav-kelát formájában, ami mind levélen, mind gyökéren keresztül gyorsan, akár 100%-ban hasznosul - ez azért fontos, mert a hazai talajok legnagyobb része cinkhiányos, ami a korai gyökér- és szárfejlődés során komoly akadályt jelenthet az optimális tápanyagfelvételben.

2. ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI+Cu+Mn

Literenként 50g rezet (Cu) és 50 g mangánt (Mn) tartalmaz, melyek elengedhetetlen mikroelemei a kalászosok fejlődésének, termésképzésének.

Legújabb eredményünk a 2022-23-as termesztési évben Fülöpszállásról 4 tápanyagszinten végzett kisparcellás kísérletből származik. (Olvasd el a kísérlet részleteit és eredményeit  >>>itt!)

 

Ebben igazolódott, hogy megfelelő tápanyag-ellátottság mellett a legtöbb terméstöbbletet az őszi, majd zászlóslevél, kalászhányás idején végzett ACTIVSTART-os kezelések adták.

 

A javasolt technológia a legnagyobb terméstöbbletért:

ŐsszelTavasszal
gyomirtás idején, minimum 3 levél stádiumábanZászlóslevél kiterülése idején
2 l/ha ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (zinc) 2 l/ha ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI+Cu+Mn 

 

Ha a szezon alakulása miatt az őszi kezeléseket nem sikerül elvégezni,  tavasszal, bokrosodás és a zászlóslevél védelme idején ugyanezt a technológiát érdemes alkalmazni, ez is jól hozzájárul a terméstöbblet eléréséhez.

 

TavasszalTavasszal
BokrosodáskorZászlóslevél kiterülés idején
2 l/ha ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (zinc) 2 l/ha ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLDI+Cu+Mn 

 

! Amennyiben permetező kapacitásunk, vagy egyáltalán a tavaszi munkacsúcs és/vagy a növények fejlődésének üteme csak 1X-i kezelést enged meg, és tenni akarunk a termésbiztonságunkért, akkor az ACTIVSTART Szántóföld (Zn) 3,5 l/ha -os dózisát válasszuk, és kezeljük a növényt a gyomirtással egy menetben, a termésdifferenciálódás előtti időszakban.

 

 

Az Agrárökológiai programban (AÖP) az ACTIVSTART technológia használatával +1 pont kapható.

 

 

Területileg illetékes kollégáink várják kérdéseidet. 

Megrendelésed leadhatod náluk vagy az info@activstart.hu email címen.


2024/6.hírlevél | A kalászokról | Minél hosszabb ideig zöld a kalászosok zászlós levele (és az alatta lévő levél) valamint a kalász, annál nagyobb termés várható
2024/6.hírlevél | A kalászokról | Minél hosszabb ideig zöld a kalászosok zászlós levele (és az alatta lévő levél) valamint a kalász, annál nagyobb termés várható

Érthető, hiszen minél hosszabb ideig képes fotoszintetizálni a növény, annál nagyobb a magasabb termés valószínűsége.
Aki odafigyelve termeli a búzáját vagy az árpáját, az megtesz mindent annak érdekében, hogy a fent említett növényi részeket fiatalon tartsa és megvédje a károsodásoktól, legyen az kártevő, kórokozó vagy fiziológiai öregedést okozó környezeti stressz, mint az aszály, a magas UV, stb.

 

Bővebben »
2024/1.hírlevél | A kalászosokról, a megtérülésről és a cinkhiányos talajokról
2024/1.hírlevél | A kalászosokról, a megtérülésről és a cinkhiányos talajokról

Amennyiben serkenteni szeretnénk a gyökérképződést és a bokrosodást, érdemes a gyomirtással, szárszilárdítással egy menetben kijuttatni az ACTIVSTART SZÁNTÓFÖLD (+Zn) készítményt, hogy a termésdifferenciálódás maximális lehessen, és a - legtöbb helyen jellemzően- hiányzó cink (Zn)  pótlásával  elősegítsük a termésképző elemek hatékony működését.

Bővebben »
Van-e értelme ősszel kezelni a kalászosainkat ACTIVSTART bioaktivátorral, és ha igen mivel?
Van-e értelme ősszel kezelni a kalászosainkat ACTIVSTART bioaktivátorral, és ha igen mivel?

A címben megadott kérdés merült fel bennünk, abból adódóan, hogy repcékben már megbizonyosodtunk az ACTIVSTART Szántóföld +B  őszi-tavaszi bioaktivátor kezeléseinek előnyös hatásairól. Igaz, repce esetében a termésdifferenciálódás már ősszel megtörténik, míg kalászosok esetében csak tavasszal, a bokrosodás időszakában dől el mennyi termést vállal arra az évre az adott fajta, netán hibrid.

 

Az őszi kezelésekkel kapcsolatban felmerült másik kérdés az volt, vajon a búza vagy az árpa nem nem lesz-e túl fejlett már az ősz folyamán ahhoz, hogy zavartalanul, a kifagyás okozta károsodás nélkül átteleljen?

Bővebben »
© 2011 - 2024 Activstart - Minden jog fenntartva Impresszum Adatvédelmi tájékoztató